torsdag 5. mars 2009

Slavenes Forkjempere

Vi har valgt tre store menn som har betydd mye for de Afroamerikanske.

  • Abraham Lincoln (12.02.1809 - 15.04.1865) var Amerikas forente states 16.president, fra 1861 til 1865. Han ledet landet gjennom dets største krise noen gang, Den amerikanske borgerkrigen, bevarte unionen og avsluttet slaveriet. Lincon ble drept i ett attentat da krigen var over, bare en drøy måned etter at han var blitt gjenvalgt til president for andre periode. Han introduserte en politikk som resulterte i avskaffelsen av slaveriet til USAs grunnlov i 1865. Han ble, som, første amerikanske president, myrdet i 1865, og ble stående som en martyr for idealet om en forent nasjon. Lincon er blitt ragert som en av de største amerikanske presidentene gjennom tidene.




  • Martin Luther King jr. (15.01.1968 - 04.04.1968) var en amerikanske baptistprest, borgerrettighetsforkjemper og vinner av Nobel fredspris. Han er an av de viktigste perosnene i amerikanske histore og i "ikke volds bevegelse". Han fikk stor respekt for sitt engasjerte arbeid og ble omtalt som " De sortes president".Martin Luther King var besvisst på at han var like mye verdt som en hvilken som helst hvit person. Men nok vitigste av alt lærte han å ikke møte de hvite med hat mot hat - dette bare skapte enda mer hat, frykt og avstand. Gjennom oppveksten fikk King føle på ryggen flere ganger den aktive differensieringspolitikken. Et eksempel varat han lekte veldig mye med noen hvite gutter, og de var gode venner. men en dag sendte moren til de guttene King hjem med en meldig: " Guttene kan ikke leke med King mer, og han kan ikke komme bort lenger".  King kjempet for å stoppe raseskille, hat og frykt. Han kjempet for godheten hos hvite og svarte mennesker, og drømte om en verden hvor alle var brødre og søstre. (Se vedlegg: Martin Luther Kings tale "I Have A Dream").




Nelson Mandela (89 år, født 1918) har dedikert mesteparten av livetsitt til å oppnå likestilling mellom de hvite og de svarte i Sør-Afrika hvordet er flere hvite kolonier. Nelson blir satt i fengsel for første gang i 1952 etter å ha deltatt i en ulydig, sivil, kampanje mot det hvite styre. Han blir frikjent fire år senere. Nelson drar i 1962 til England og en rekke Afrikanske land for å lære og forkjynne ideer og synspunkt. Da han kommer tilbake til hjemlandet blir han fengslet i fem år for å jobbe mot styresmakten. Men etter bare to år blir han dømt til livstid på Roten Island. I løpet av tiden han var i fengsel jobbet han mye for det Afrikanske folks rettigheter. I 1990 løslates han da det har i tiden fram til da skjedd flere forandringer i styret. Året etter blir han selv valgt til leder av ANC (African National Congres). 1993 og 94 blir Mandelas store øyeblikk da han får Nobels Fredspris og blir President av hele Sør-Afrika. Fram til 1999 da han gikk av gjorde han store forandringer for det Sør-Afrikanske folk. Mandelas arbeid har også vært til inspirasjon for mange land over hele verden kanskje mest for Amerika.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar