torsdag 5. mars 2009

Språkutvikling

Om utviklingen av det mest revolusjonerende redskap av alle, nemlig språket, vet vi svært lite. Språket må ha vokst fram av et sett av tegn, gjest og vartikulerte lyder.  Akkurat som mennesket stammer fra Afrika, gjør også språket det. Noen forskere mener at språket oppsto blant forfedrene til Khoisan folket i det sørlige Afrika. 

Jern og jordbruk var en hovedgrunn til at språket fikk kraftig spredning. Det første alfabetet i tropiske Afrika var det Arabisk som kom til region på 700-tallet. 
Portugiserne brukte det romerske alfabetet til Afrika dade sendte lærere til Kong Afonesos på begynnelsen av 1500-tallet. Kolonimaktenes grensetrekkning medførte at et stort antall mer eller midnre forskjellig språk kom til å dele stat. Statene fikk gjerne stor geografisk utbredelse, og dermed var det ikke til å unngå at det rommet mange små lokalspråk. 
Koloniseringen ga tilgang til nye språk, først og fremst Engelsk, Fransk, Potugisisk, noe som første til bedre muligheter for kontakt med verden utenfor Afrika.
Går vi ned på lokalplanet, ser vi at Afrika er preget av et myldrende språklig mangfold. man taler om mellom 800-1000 ulike språk. Nigeria alene har 250 ulike språk. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar